Mesto vydalo Dubnický nárečový slovník

20.02.2012 Ilava

Dubnica nad Váhom 20. februára (TASR) – Mesto Dubnica má svoj nárečový slovník. Publikáciu Dubnický nárečový slovník vydalo mesto s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

„Slovník obsahuje nárečové, nespisovné slová, frázy a poviedky z Dubnice nad Váhom, Kolačína, Lieskovca a sčasti aj z Prílesa. Na 140 stranách čitateľ nájde heslá zo života sedliaka, remeselníka, slová cudzie, ktoré si miestny ľud osvojil a prispôsobil. Je akousi malou miestnou encyklopédiou,“ informovala Lenka Peťovská z Dubnického múzea.

Autori Vladimír Koštial Dubnický a Richard Benech vložili podľa nej do slovníka životné i profesionálne skúsenosti a vytvorili niečo ako zrkadlo minulosti života starodubničana. Na slovníku autori pracovali od roku 2010, no samotný zber nárečových výrazov realizovali priebežne od roku 2004 a vyspovedali desiatky starousadlíkov spomínaných obcí.

„Použitie slovníka je široké - pre potreby regionálnej výchovy na miestnych školách, pre miestne folklórne súbory či ľahké a humorné čítanie vo voľnom čase,“ uzavrela Peťovská.
 

Vyberte región